Bilişimsel Düşünce Becerisi Eğitimi
Bilişimsel Düşünce Becerisi Eğitimi
Sürekli gelişen ve değişen dünyamızda öğrencilerimize dijital donanımlar katarak yetiştiriyor, onları geleceğin yeni dünyasına şimdiden hazırlıyoruz.
Çağımızda Computational Thinking (Bilişimsel Düşünme Yöntemi) yalnızca bilgisayar mühendislerinin değil tüm insanların gündelik hayatta rastladıkları problemleri çözme yeteneklerini geliştirmelerinde etkin bir rol oynamaktadır.
Tüm çağların kendi gerçekliği içerisinde farklı problemler vardır ve bu sorunları çözmek adına farklı çözüm teknikleri üretmek gerekmektedir. Bu sebeple, dijital çağ olarak adlandırdığımız çağımızın gençlerini geleceğe donanımlı bir şekilde hazırlarken rehberlik görevi üstlenen öğretmenlerin çağdaş öğrenme teknikleri geliştirmesi ve uygulaması gerekir.
Bilişimsel Düşünme Yöntemi ise sorunları tespit etmeyi sorunları çözmeyi, eleştirel düşünmeyi ve birey-bilgisayar beraberliği arasındaki ilişkiyi anlamayı amaçlayan çalışmaları kapsayan bir bütündür diyebiliriz. Bilişimsel düşünme yetisine sahip olan bir birey;
1- Problemleri bilgisayar ya da farklı bir araç kullanarak çözmeye yarayacak şekilde formüle edilebilir
2- Veriler mantık çerçevesinde organize ve analiz edebilir
3- Algoritmik düşünme becerisi sayesinde cevapları otomatikleştirebilir
4- Veriyi simülasyon ya da model gibi soyutlaştırıp gözlemleyebilir
5- Aşamaları, çözümleri ve kaynakları akıllıca ve verimli şekilde birleştirerek ayrıştırabilir, analiz edebilir ve başarı ile uygulayabilir
6- Bu problem çözme becerisini diğer çeşitli farklı problemlere transfer edebilir ve genelleyebilir
Yukarıda da ifade edildiği gibi bilişimsel düşünme, sadece teknoloji alanlarında değil, fen, matematik, sosyal bilimler dahil pek çok alanda öğrencilerin etkili ve verimli düşünmesine destek sağlamaktadır.